Lipoedeem verhelpen

Gepubliceerd op 18 november 2023 om 23:41

Lipoedeem betekent ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel. Meestal wordt het pas zichtbaar tussen 15-21 jaar. Onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen vormen zich grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld. In sommige gevallen zijn de armen ook aangedaan. Een belangrijk kenmerk voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide benen, armen.

Klanten met lipoedeem zijn vaak lang (soms zelfs al jaren) op zoek naar de een behandeling voor hun probleem. Regelmatig krijgen deze klanten het advies om te gaan afvallen door middel van diëten en sporten. Dit kan bepaalde klachten iets verbeteren maar geeft in de meeste gevallen weinig resultaat. De extra spanning op de huid gecombineerd met de ophoping van lymfevocht kan voor sommigen zeer pijnlijk zijn en veel beperkingen opleveren in het dagelijks leven. Lipoedeem is een nog vrij onbekende aandoening waardoor er weinig begrip kan zijn vanuit de omgeving.

Er zijn behandelingen waarbij via liposuctie de vetcellen verwijderd worden, dit kan in sommige gevallen goed uitpakken. Deze ingreep brengt alleen ook het gevaar met zich mee dat de lymfevaten beschadigd raken, en er dus na de behandeling chronisch lymfoedeem ontstaat. Ook kan het voorkomen dat de vetophoping na een aantal jaar weer terugkomt.

In veel gevallen van lipoedeem zorgt de spanning die op de huid komt te staan voor een verslechterde lymfe afvloed waardoor ook het vocht zich op gaat hopen. Dit wordt dan lipolymfoedeem genoemd.  De spanning die op de huid komt te staan kan zo hevig worden dat zenuwen bekneld raken, dit kan veel pijn geven.

Tekenen van Lipoedeem:

  • Zwaar gevoel in de benen
  • Pijn in de benen
  • Cellulite (sinaasappelhuid)
  • Snel blauwe plekken
  • Gewrichtsproblemen
  • Problemen bij het lopen
  • Zwakke enkels, voeten en knieën

Helaas is er geen medicijn voor de behandeling van lipoedeem, wel kunnen de klachten verminderd worden. Endospheres / Lymfedrainage massage kan verlichting geven en voorkomen dat de aandoening erger wordt. Met een speciale massage techniek (manuele lymfe drainage) wordt het vocht afgevoerd, zodra de situatie stabiel is kunnen steunkousen worden aangemeten. Belangrijk bij lipoedeem is vooral om erger te voorkomen. Herken je een van bovenstaande klachten? Stuur mij dan bericht, Viola Jebbari

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.